Jongeren hebben altijd al meer betaald voor hun autoverzekering. Ze rijden namelijk gemiddeld vaker schades dan oudere en meer ervaren bestuurders, waardoor ze een groter risico zijn voor verzekeraars. Die rekenen dat extra risico door aan de jonge autobezitters. Het verschil tussen de gemiddelde premie en de premie voor jongeren wordt steeds groter. Zo ligt de gemiddelde premie voor een autoverzekering in Nederland nu op € 82 per maand, terwijl 18-jarigen gemiddeld € 182 per maand betalen. Dat is meer dan twee keer zoveel! Waarom is het verschil zo groot? En wat kunt u doen als uw kind een eigen auto wil verzekeren tegen een redelijke prijs?
Premies structureel te laag
De concurrentie onder autoverzekeraars is fel. Om hun verzekeringen aantrekkelijker te maken hebben ze daarom jarenlang hun prijzen laag gehouden. Te laag. In 2015 bleek niet één autoverzekeraar in Nederland structureel winst te maken. Ze ontvingen minder premie dan dat ze aan autoschades uitbetaalden, en vulden het verschil aan met geld uit andere potjes. Geen handige strategie voor de lange termijn, natuurlijk. Dat vond De Nederlandsche Bank ook. Die heeft verzekeraars daarom aangespoord om realistische premies te vragen. Het risico dat een verzekeraar op termijn om zou vallen was anders te groot.
De laatste jaren zijn verzekeraars bezig met een inhaalslag. Ze verhogen ieder jaar de prijzen in kleine stapjes totdat de premies dekkend zijn. Veel verzekeraars gebruiken procenten om de premies te verhogen. Het bedrag dat mensen extra moeten betalen voor hun verzekering hangt dan af van hun vorige premie. Hoe hoger die is, hoe groter het bedrag dat bij op de premie komt.
Schadevrije jaren opbouwen
Verzekeraars belonen bestuurders die weinig schades claimen met een lagere premie. Die bestuurders leveren namelijk een kleiner risico op voor de verzekeraar. Voor ieder verzekeringsjaar waarin u geen schade claimt krijgt u een schadevrij jaar. Claimt u wel schade, dan levert u schadevrije jaren in. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting u krijgt op uw premie. Jongeren hebben nog niet de kans gehad om schadevrije jaren op te bouwen, waardoor ze weinig tot geen korting op hun premie krijgen. Kortingen kunnen, afhankelijk van de verzekeraar, oplopen tot wel 85%. Dat maakt nogal een verschil op het bedrag dat u moet betalen.
Hoe help ik mijn kind?
Veel ouders schrikken als ze zien hoeveel hun kind zou moeten betalen voor een eigen autoverzekering. Om hun kind financieel te helpen zetten ze daarom de autoverzekering op naam van een van de ouders. Dat mag u alleen doen als u uw verzekeraar laat weten dat uw kind het vaakst in de auto rijdt. De verzekeraar kan de aanvraag dan afwijzen, of de premie alsnog verhogen. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om tegen hun verzekeraar te liegen en te zeggen dat ze zelf het meest gebruikmaken van de auto. Dit raden wij met klem af. Het is fraude, en kan grote gevolgen hebben voor uzelf en uw kind als het wordt ontdekt. Daarbij bouwt uw kind op deze manier geen eigen schadevrije jaren op.
Wat kunt u dan wel doen? Om de premie zo laag mogelijk te houden raden we aan om voor een lichte, goedkope auto te gaan en die WA te verzekeren. U verzekert dan alleen schade aan anderen en geen schade aan de eigen auto. Dat kan al flink in premie schelen. Een andere optie is om te kijken of uw kind nog een paar jaar zonder auto kan. De meeste verzekeraars brengen bij bestuurders vanaf 24 jaar oud namelijk geen extra jongerentoeslag meer in rekening.
Wat wij de beste oplossing vinden is zoeken naar een verzekeraar die kinderen dezelfde korting geven als hun ouders. Stel dat u een autoverzekering hebt en daarop 12 schadevrije jaren hebt opgebouwd. Een enkele verzekeraar geeft uw kind dan ook de korting die bij 12 schadevrije jaren hoort, ook al heeft uw kind nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Er gelden vaak wel aanvullende voorwaarden. Zo moet u bijvoorbeeld ook uw woonverzekeringen bij die verzekeraar onderbrengen. Wilt u weten of u en uw kind kunnen profiteren van deze regeling? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs geven u graag gratis, vrijblijvend advies.